İlk bakışta garip bir eşleşme gibi görünüyor. Kabul edelim ki, bırakın birlikte nasıl işleyebileceklerini bir yana, madencilik ve çiftçiliğin aynı anda tartışıldığını sık sık duymayız. Ancak bu eşsiz ilişki, şu anda Tüprag’ın Efemçukuru işletmesinde geliştiriliyor.

Efemçukuru, zengin tarihi ve eşsiz manzaralı sahili nedeniyle turistler arasında popüler bir bölge olan İzmir ilinde yer almaktadır. İzmir, yöre halkı tarafından bereketli topraklarıyla tanınmaktadır. Bu durum İzmir’i, 3,5 milyondan fazla insanı istihdam eden, ulusal ekonominin yaklaşık %23’ünü oluşturan Türk tarım endüstrisinin bölgesel omurgalarından biri haline getirmektedir. Buğday, tipik olarak tercih edilen ürün olsa da, son yıllarda daha fazla çeşitlendirme teşvik edilmektedir.

Buna yanıt olarak – Efemçukuru Altın Madeni, 2010 yılında Tüprag Tarım Şirketini kurdu. Efemçukuru Kamu ve Halkla İlişkiler Müdürü Onur Demir, girişimin ana odağının, yeni mahsul çeşitlerini tanıtmak ve bölgede daha modern ve sürdürülebilir tarım uygulamaları geliştirilmesi ve benimsenmesini teşvik etmek olduğunu açıklıyor: “Projemiz başladığından beri odak noktamız yüksek kaliteli, verimliliği ve ekonomik değeri yüksek ürünler olmuştur. Faaliyetlerimiz üç ana tarım alanında yoğunlaşmıştır: üzüm, zeytin ve bal. Kooperatif, mahsullerin iyileştirilmesine yardımcı olmak için modern tarım tekniklerini ve bilgilerini paylaştığımız için topluma birçok fayda sağlıyor ve maden sahasında 20 hektarlık üzüm ve saha dışında 16 hektarlık zeytin ağacını yönetmek için 17 yerel çalışanı istihdam ediyoruz” diyor.

 

Efemçukuru’nun ana ürünü altın olsa da, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasından bu yana bulunduğu arazinin de yıllık bazda aşağıdaki ürünleri verdiğini söyleyebiliriz:

• Cabernet sauvignon ve chardonnay gibi çoğunluğun zevkine hitap eden 50 ton şaraplık üzüm ve 25 ton yenilebilir üzüm.

• Yaklaşık 3.250 ağaçtan üretilen 12.000 litre zeytinyağı. Bunlar arasında 2.050 yetişkin ağaç ve 1.200 genç ağaç bulunur. 2021 için işleme devam ediyor ve 20.000 litreye kadar verim söz konusu.

• 50 kovandan 350 kg’dan fazla yüksek kaliteli organik bal.

• Efemçukuru köyü ile saha arasında 5 hektarlık bir alanda 800 genç ceviz ağacı da büyüyor.

Bu mahsuller, damla sulama sistemleri ve emprenye edilmiş ağaç direkleri gibi modern tarım teknikleriyle desteklenir, bu da üzümlerin yerden büyümesine ve böylece daha iyi mahsul vermesine olanak tanır. Bu teknikler, kooperatif aracılığıyla her yıl yaklaşık 2.000 ton üzüm üreten 170’in üzerinde kayıtlı üyeyi temsil eden bölgedeki çiftçilere aktarılıyor. Kooperatif ayrıca verimleri için daha iyi fiyatlar üzerinde pazarlık yapmalarına yardımcı olmakta ve ürünlerini daha fazla tanıtabilecekleri üzüm festivalleri düzenlemekte.

Onur Demir, “Efemçukuru Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla yerel çiftçilere ve üreticilere tarımsal tavsiyeler ve bölgemizin ürünlerinin tanıtımı konusunda destek verebildik” diyor ve ekliyor; “Ayrıca yerel tarımsal faaliyetlerin, mahsullerin ve ürünlerin madencilik faaliyetlerimizle bir arada var olabileceğini de göstermeyi başardık. İnovasyon ve ortaklık yoluyla, bu beceriler Efemçukuru’nu çevreleyen arazilerin yerel bölgeyi, altın üretiminin ötesinde ve gelecek yıllar boyunca desteklemeye devam etmesini sağlayacak. “